
Välkommen till
Doulacirkelns klientportal.
Det viktigaste att tänka på är att allt du behöver för att föda ditt barn finns inom dig, allt som packas ner i väskan är en bonus. Ett annat tips är att strunta i kommentarer om din väska. Ingen väska är för stor, för liten eller för gul! Den är alldeles lagom för just dig och din födsel. Du tar med dig precis vad du vill - förutom levande ljus! De passar inte så bra ihop med lustgasen på sjukhuset. Här nedan finner du våra bästa tips på vad man kan ha med sig till födseln.
Resan till sjukhuset
ÖGONMASK OCH ÖRONPROPPAR/HÖRLURAR
När det är dags att åka in utsätts du för många sinnesintryck, oavsett vilket färdmedel du väljer. Lamporna på gatan, nya lukter och röster i en taxibil, trafik som låter och så vidare. Många upplever resan in till sjukhuset som utmanande, så att förbereda för att göra det så smidigt som möjligt är bara till er fördel. Ögonmask och hörlurar stänger ute syn- och hörselintryck och låter dig stanna kvar i din trygga bubbla medans andra sköter logistiken. Ögonmask och öronproppar kan också vara till hjälp på rummet sen.
LEGITIMATION
Du kommer behöva det när ni kommer till sjukhuset så har det nära till hands.
På rummet
FÖDELSEBREV
Ha en kopia att ge till barnmorskan och en extra kopia liggandes väl synlig i rummet.
KLÄDER
Du erbjuds sjukhusskjorta på förlossningen och BB, men ta gärna med dig en morgonrock eller nattskjorta så hemmakänslan förstärks. Vi rekommenderar dig att ha något löst sittande, mjukt och bekvämt som tål hög tvätt. Golvet kan vara kallt så tjocka strumpor och tofflor är guld värt!
SNACKS OCH MAT
Ta gärna med snacks som du gillar. Godis, choklad, kakor och så vidare. Gärna snacks som är energirika, men undvik sådant som kan göra dig hård i magen eller uttorkad. Det är alltid bra att ha dextrosol eller energy bars, de är smidiga när man egentligen inte är sugen på att äta men behöver få i sig energi. Maten på sjukhusen är allt annat än näringsrik och ofta inte så god. Som nybliven förälder behöver du näringstät och välsmakande mat. Har du möjlighet, ta gärna med matlådor med hemmalagade grytor eller annan mat.
KAMMAR
Kammar kan användas som smärtlindring genom att trycka kammens tänder mot den köttiga delen av handflatan precis vid fingrarna. Du kan ha en i ena handen, eller en i varje.
SAMARIN
Man har sett i studier på uthållighetsidrottare att Samarin kan hjälpa till att sänka mjölksyrahalten i musklerna. Livmodern är ju en muskel som kommer behöva jobba under lång tid - därför är Samarin bra att ta med sig och dricka vid behov.
HÖGTALARE OCH SPELLISTA
Musik har en magisk förmåga att verka lugnande och skapa en mysig och trygg miljö. Funderar över vad du vill ha för musik och sätt ihop en eller flera spellistor. Vi kommer gärna med tips.
VATTENFLASKA OCH SUGRÖR
En vattenflaska med inbyggt sugrör är otroligt hjälpsamt när man ska dricka från olika trixiga positioner. Det brukar finnas papperssugrör på sjukhuset, men de blöts upp och mjuknar fort. Ta med egna metall- eller plastsugrör.
MOBILTELEFON OCH LADDARE
Mobiltelefonen glömmer man sällan, men laddaren däremot är det lätt hänt att glömma. Sätt upp bägge på listan, så är du säker på att de kommer med.
KAMERA
Be din doula och personalen att ta bilder och videor om du vill ha, det kan vara så otroligt fint att ha bilder att kolla på efteråt. Tänk på att det kan vara bra att skriva i ditt födelsebrev att du gett tillåtelse till doulan att fota och/eller filma, samt höra dig för hur personalen ställer sig till att vara med på bilderna eller filmerna.
MYSBELYSNING
Gör rummet till en mysig och trygg plats genom att designa ljussättningen med LED-ljus, ljusslingor eller projektor. Det får oxytocinet att flöda.
MASSAGEOLJA MED DOFT
Massage gör underverk för oxytocinproduktionen. Om du gillar massage och beröring packa gärna din favoritmassageolja. Oljan får gärna ha en angenäm doft (exempelvis lavendel, jasmin eller germanium) och se gärna till att använda oljorna hemma innan, så doften av oljan förknippas med njutning, trygghet och lugn. Ditt undermedvetna kommer att koppa doften till dessa känslor. Du kan också med fördel ta med en neutral olja, som mandelolja, i fall du blir känslig för lukter. Sötmandelolja kan också användas under krystfasen för att mjuka upp och skydda mellangården.
NECESSÄR
Allt du kan tänka dig för en övernattning. Bra att tänka på är att packa doftfria hudprodukter, bebisen vill känna din doft. En Lanolinbaserad kräm är också bra att ha i fall du upplever ömhet när du börja amma. Bindor finns på BB men köp in så det finns hemma.
MINNESSAKER OCH TALISMANER
I nästan varje rum kan man hitta ett litet bord eller hylla, det finns åtminstone fönsterbrädor. Det kan vara fint att ha med er grejer hemifrån som har en stor betylse för er. Där kan man få inspiration och trygghet under födseln. Som till exempel bilder på familjemedlemmar, en teckning från ett äldre syskon eller syskonbarn, en dikt, stenar från din favorit stand, en kotte från skogen, det är bara fantasin som begränsar!
AFFIRMATIONER
Kanske har du jobbat med affirmationer inför födseln, ta med dig dessa och sätt upp på lediga ytor i rummet. De hjälper dig att hålla dig i din bubbla och uppmuntrar dig när du jobbar på för att träffa ditt barn.
PEANUTBOLL
De flesta rum har en pilatesboll men om du vill så kan du ta med din egen. En peanutboll är också ett bra verktyg att ta till för att skapa plats i bäckenet.
REBOZO ELLER SJAL
En rebozo eller sjal kan ha många användningsområden under födseln. Till exempel för spinning babies/aktiv baby-övningar, massage, hjälp med olika positioner, en skärm för att skydda er under golden hour med mera.
På BB
KLÄDER
Tänk på att det är bra att kunna ha bebisen nära, hud mot hud. Därför kan det vara bra att ha överdelar som lätt går att öppna framtill eller amningströjor. En bärsjal är kanon att ha bebisen i. Det är också bra att ta med en mysig filt eller rymlig kofta. Kläderna, allt från trosor till byxor får gärna vara löst sittande, mjuka och mysiga. Man är ofta öm och känslig efter födseln.
Bebisen får blöjor på sjukhuset. Ta dock med kläder till hemresan. Bebisen kan inte själv reglera sin kroppstemperatur, utan behöver vara nära dig för att hålla sig varm. Ta med ett par ombyten till bebisen - bodys, byxor, strumpor. På vintern kommer det vara bra att ha något slags ytterplagg eller åkpåse till babyskyddet.